Het afsluiten van een opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een verzekering voor al het opstal in uw woning. Dat is alles wat vast zit aan de woning. Dat zijn de leidingen, dakpanelen etc. De opstalverzekering is niet hetzelfde als een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering is namelijk een verzekering voor alles wat juist los in de woning zit.

Premie

Voor de verzekering betaald u (vaak een maandelijkse) premie. Dit bedrag is afhankelijk van de waarde van uw woning. Als u een opstalverzekering afsluit moet u de waarde van de opstal aangeven. Dit wordt dan verzekerd. Hoe hoger de waarde hoe hoger de premie is die u betaald.

Over- en onderverzekerd zijn

Als u bij het afsluiten van de verzekering de verkeerde waarde opgeeft loopt u het risico om over- of onderverzekerd zijn. Let er dus goed op dat u de juiste waarde opgeeft. Als u onderverzekerd bent is er een te lage bedrag verzekerd. Bij schades wordt er slechts een deel verzekerd. Maar als u een te hoge waarde opgeeft betaald u teveel premie. Ook dit is dus nadelig.

Is het verplicht?

De opstalverzekering wordt vaak wel verplicht gesteld, hoewel dit volgens de wet niet verplicht is. Dit wordt wel van je gevraagd, omdat de kosten van een woning zeer hoog kunnen oplopen. Hierdoor loopt de hypotheeknemer het risico de kosten niet te kunnen betalen. Met de de opstalverzekering loopt u deze risico minder.

Kiezen

Het kiezen van een opstalverzekering kan lastig zijn omdat er veel aanbieders zijn. Het is dus begrijpelijk dat u niet zo goed weet welke u moet kiezen. Gelukkig zijn er online tools waar u de opstalverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Door de verzekeringen met elkaar te vergelijken krijgt u een goed beeld van welke verzekering het best bij u past.

Huurwoningen

Als u in een huurwoning woont zijn de regels van de opstalverzekeringen net iets anders. U hoeft zelf geen opstalverzekering af te sluiten, omdat de woningeigenaar dit doet. U moet er dan wel rekening mee houden dat verbouwingen niet mee worden verzekerd. Deze kan u dan wel opnemen in de inboedelverzekering.

Appartementen

Ook als u in een appartement woont zijn de regels wat anders. In een appartement spreken we van een een Vereniging van Eigenaren, ook wel VvE. U kunt kijken of er een opstalverzekering is afgesloten door de VvE. Als er geen VvE actief is kunt u deze activeren door een instantie hiervoor te vragen. U kunt het ook zelf doen samen met andere bewoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *