Alle eendjes zwemmen in het water

Nederland is een zwemland. Alleen al door de hoeveelheid water die ons kikkerlandje telt. 16% van de totale oppervlak, aldus Compendium. Leren zwemmen is daarom ook eerder een noodzaak dan een luxe.

Schoolzwemmen terug in het lespakket?

Toch bieden steeds minder scholen zwemles aan, blijkt uit een onderzoek van het Mulier instituut, hier in PDF te downloaden. Waar in 1991 nog 90% van de scholen zwemles in hun lespakket had zitten, is dat in 2012 nog maar 43%. Maar is dit een slechte zaak? De meningen over schoolzwemmen zijn verdeeld.

Waar ligt de verantwoordelijkheid?

Tegenstanders zijn van mening dat zwemmen de verantwoordelijk is van de ouders en niet neergelegd mag worden bij de school. Ook vinden zij dat zowel de kosten als de tijdsduur van de zwemles niet binnen de schooltijd behoort. Daarnaast zijn zij van mening dat kinderen al op de leeftijd van ongeveer 4 jaar zwemles moeten krijgen, in plaats van de schoolleeftijd die rond de 7 jaar ligt.

Voorstanders stellen echter dat zwemmen een basisvaardigheid is en om die reden wel opgenomen dient te worden in het onderwijsprogramma. Ook stellen zij dat door het verplicht te stellen ieder kind leert zwemmen, ook de kinderen in achterstandwijken. Ze vinden ook dat zwemmen een sociale vaardigheid is en een les in zelfredzaamheid.

Hoge kosten van zwemles

De kosten spelen hier natuurlijk ook een belangrijke rol aangezien, het behalen van het ABC diploma is namelijk nogal prijzig, zoals we eerder al hebben berekend. Kortom, het houdt de gemoederen bezig en de toekomst moet uitwijzen of de afschaffing van verplicht schoolzwemmen een veilige keuze is geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *