Alle hens aan dek

Voorlichtingscampagne Zwemveiligheid voor PolenSinds 1998 is het woord zwemveilig gekoppeld aan het ABC diploma. Waar vroeger alleen een A-diploma afdoende was, zijn tegenwoordig alle drie de diploma’s nodig.

De opzet van de lessen is dan ook dusdanig veranderd. Niet alleen worden de zwemslagen geoefend, er wordt veel aandacht besteed aan veilig en vrij bewegen in het water onder verschillende omstandigheden. En dat is geen overbodige luxe, volgens de KNZB. Want er gebeurt er nog wel eens een ongelukje.

Reddingswerkers zijn erg belangrijk

Nederland telt 665 zwemverenigingen en reddingsbrigades, dat lijkt veel maar we hebben dan ook 1537 zwembaden, waarvan 700 openbaar en een enorme hoeveelheid aan natuurwater, 16% van het hele oppervlak. De kans dat iemand dan in het water valt is dan ook aannemelijk. De Nederlandse Reddingsbrigade is dan ook nodig om de drenkelingen weer op te vissen. verdrinking Jaarlijks verdrinken er ruim 80 kinderen(PDF). Maar 95% van alle mensen die in het water valt over leeft dit gelukkig. En dat is aanzienlijk meer dan in 1950 waar 5,1 persoon per 100.000 aan een verdrinkingsdood overleed. Goed zwemonderwijs is van dan ook van levensbelang voor het voorkomen van verdrinkingen. En het behalen van het ABC diploma is daar een essentieel onderdeel van. Wat je allemaal moet kunnen om het diploma te halen, staat hier mooi op een rij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *