Waterschoenen. We hebben ze allemaal al wel een keer aangehad. Vroeger was het immers normaal dat kinderen waterschoenen droegen zodra zij naar het water gingen. Vandaag de dag zijn ze echter nog steeds een essentieel kledingstuk en moet het onderdeel zijn van de zwemuitrusting. Bij watersporten kunnen ze namelijk meer dan van pas komen. Ze kunnen namelijk meer dan alleen jouw voeten beschermen tegen invloeden van buitenaf. Maar wat moet je allemaal weten over de waterschoenen? En wat zijn nou echt de beste waterschoenen om naar te kijken? Onderstaande informatie zet een groot aantal zaken voor jou op een rij en je ziet hier de koploper.
Het belang van waterschoenen
Waterschoenen zijn speciaal bedoeld voor het beschermen van jouw voeten. Tijdens wateractiviteiten in Nederland kunnen scherpe voorwerpen zoals schelpen, stenen en zee-egels op de bodem van meren, rivieren of de oceaan liggen. Waterschoenen bieden een beschermende barrière tussen je voeten en deze potentieel gevaarlijke objecten, waardoor je je zonder zorgen kunt bewegen. Het is daarom ook een ideaal kledingstuk voor wanneer je op het strand bent. Vanaf het strand naar het water zijn er al genoeg schelpen en andere scherpe voorwerpen te vinden en ook in het water hoef je niet meer op te letten waar je loopt.
Sommige waterschoenen hebben UV-bescherming en zijn gemaakt van ademende materialen die je voeten koel houden onder de hete zon. Dit is belangrijk voor kinderen en ouderen, die gevoeliger kunnen zijn voor oververhitting. Maar iedereen wil zo min mogelijk ongemakken ervaren tijdens het spelen rondom het water. Waterschoenen zijn daarbij speciaal ontworpen met het oog op comfort. Ze bieden demping (genoeg voor mijn Run en dip test), ondersteuning en een goede pasvorm, zodat je langdurig kunt genieten van wateractiviteiten zonder pijnlijke voeten of blaren.
De waterschoenen zorgen er ook voor dat je meer grip hebt tijdens het uitvoeren van wateractiviteiten. Het risico op uitglijden en vallen op natte oppervlakken is een gemeenschappelijke zorg bij wateractiviteiten. Waterschoenen zijn voorzien van een antislipzool die zorgt voor een goede grip op natte en gladde ondergronden, waardoor het risico op ongelukken wordt verminderd. Zo heb je niet alleen grip bij het natte zand, maar ook bijvoorbeeld op een surfboard. Je hoeft niet meer bang te zijn dat er onbewust ongemakken ontstaan.
Zo maak je een keuze voor de waterschoenen
Bij het kiezen van waterschoenen zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Je wilt er immers voor zorgen dat je goede kwaliteit in handen hebt, net zoals bij de beste wetsuit en surfpak. Zo kijk je als eerste naar de materialen waarvan de schoenen gemaakt zijn. Waterschoenen zijn verkrijgbaar in meerdere materialen. Neopreen, mesh en rubber zijn veelvoorkomende materialen die voor andere doeleinden geschikt kunnen zijn. Neopreen is flexibel en biedt goede isolatie, terwijl mesh licht en ademend is. Rubber is duurzaam en biedt uitstekende grip. Afhankelijk van de leeftijdsgroep en het beoogde gebruik, kan het ene materiaal beter geschikt zijn dan het andere.
Een goede pasvorm is van cruciaal belang voor comfort en prestaties, ongeacht de leeftijd. Waterschoenen moeten stevig zitten, maar niet te strak of te los, om wrijving en blaren te voorkomen. Bij het passen van waterschoenen is het verstandig om aandacht te besteden aan de lengte, breedte en vorm van de schoen, en ervoor te zorgen dat deze goed aansluit op de voet. Door te kijken of er nog een vinger tussen past aan de achterkant, of jouw tenen niet vast zitten aan de voorkant en of de bandjes goed blijven zitten kan je bepalen of de pasvorm goed genoeg is voor jouw voeten.
Ook het sluitsysteem is een factor waar je veel waarde aan kan hechten voor het kiezen van de beste waterschoenen voor jouw situatie. Kies voor waterschoenen met een verstelbaar sluitsysteem dat gemakkelijk te gebruiken is. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderen of ouderen de schoenen ook beter aantrekken en hoef je zelf niet voortdurend te helpen. Veters, klittenband of gespen zijn veelgebruikte sluitsystemen die ervoor zorgen dat de schoenen stevig blijven zitten tijdens wateractiviteiten en kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften.
Ook de zool is een cruciaal onderdeel voor het verkrijgen van de beste waterschoenen. Het zoolontwerp van waterschoenen moet geschikt zijn voor het verkrijgen van een goede grip op natte en gladde oppervlakken, terwijl het voldoende flexibiliteit biedt voor natuurlijke bewegingen. Een stevig profiel en flexibele zool zijn essentieel om uitglijden te voorkomen en stabiliteit te bieden tijdens wateractiviteiten.
De beste waterschoenen op de markt
Er zijn veel merken en modellen waterschoenen die geschikt zijn voor mensen die graag in of rondom het water te vinden zijn. Er is echter één model dat hier met kop en schouder bovenuit steekt. Dit zijn de Sabea waterschoenen voor volwassenen Aquashoes 100 grijs. Deze schoenen beschermen jouw voeten altijd op zand- en keienstranden. Door een zool met een profiel van 4 millimeter glijd je niet zomaar uit op gladde en natte ondergronden. Je kan dus ook watersporten uitvoeren dankzij deze schoenen en hier veel veiligheid mee behalen.
Wat de waterschoenen van Sabea echt kenmerkt is de eenvoud waarmee je deze aantrekt. Het bovenwerk is gemaakt van 100 procent mesh, wat dus voor meer eenvoud zorgt. Daarnaast is er gebruik gemaakt van ecologische materialen, die goed zijn voor het milieu. Je kan dus ook jouw steentje bijdragen aan de milieukwesties die op dit moment spelen. En het fijne aan de schoenen: het water wordt snel afgevoerd, waardoor de droging in werking treedt. De schoenen blijven dus niet lang meer nat!
Een goede nummer 2
Een ander model wat de moeite waard is om in het achterhoofd te houden zijn de Wave Rider waterschoenen van Waimea. Het zijn schoenen die je voor een groot aantal wateractiviteiten in kan zetten. Denk aan een dag kajakken, het klauteren over rotsen of het spelen bij een beekje. Jong en oud zijn daarom gebaat bij deze schoenen. Jouw voeten zijn te allen tijde beschermd tegen zand, scherpe stenen en de dieren die in het water leven. En dankzij de TPR zool heb je te allen tijde voldoende grip op het oppervlak waar je overheen loopt!
Deze waterschoenen zijn gemaakt van neopreen. Dit zorgt ervoor dat het water snel uit de schoenen loopt en de waterschoenen dus ook veel sneller droog zijn. De schoenen zelf trek je aan door gebruik te maken van het aantrekkoord aan de achterzijde van de schoen. Deze is voorzien van een stopper, zodat je gelijk de juiste pasvorm kan realiseren. Dit maakt de schoen ook een stuk veiliger om te gebruiken. Hij zal namelijk niet zomaar van jouw voeten vallen. Je hoeft nergens meer over na te denken als je deze schoenen in huis hebt gehaald.
De Aquashoes 500 sluiten de lijst af
De Sabea Aquashoes 500 is een waterschoen voor volwassenen waarbij gebruik gemaakt is van klittenband. Hiermee krijg je te allen tijde een comfortabel waterschoen, die je helemaal aan jouw voeten aan kan passen. Het elastische bovenwerk in combinatie met de verstelbare riemen zorgen ervoor dat je overal overheen en doorheen kan lopen, zonder dat de schoenen van jouw voeten vallen. Daarbij ben je ook verzekerd van een zool met veel grip. Uitglijden is dus verleden tijd met deze schoenen! Wil je een nieuwe zool? Dan kan je de oude eenvoudig uitnemen. De schoenen hebben dus een lange levensduur en zijn een duurzaam alternatief ten opzichte van andere varianten op de markt.
Andere opties
Mocht je liever wat meer beweging hebben en je voeten warm houden tijdens het zwemmen dan zou je in plaats van waterschoenen ook goede zwemsokken kunnen overwegen.
Zo onderhoud je jouw waterschoenen
Je wilt jouw waterschoenen zo lang mogelijk kunnen dragen. Niet alleen moet je daarom kijken naar de beste materialen en de hoogwaardige kwaliteit die geboden is, ook moet je een goed onderhoud uitvoeren aan jouw schoenen. Het is bijvoorbeeld nodig om de schoenen na gebruik helemaal schoon te spoelen. Je voorkomt hiermee dat het zout uit de zee op de schoenen achterblijft en de materialen aantast. Ook ander vuil kan aantasting met zich meebrengen en daarmee jouw schoenen dus minder lang mee laten gaan. Het afspoelen en eventueel schoonmaken met wasmiddel of een ander sopje zorgt voor een schone schoen.
Je moet jouw schoenen ook volledig laten drogen voordat je ze weer opbergt. Niet alleen kan het water al snel voor problemen zorgen, ook is een vochtige schoen een bron voor schimmels en nare geurtjes. Na het afspoelen zorg je er dus voor dat de schoenen eerst goed drogen, zodat je ze daarna weer opbergt en ervan blijft genieten tijdens een volgend gebruik. Vergeet ook niet om de schoen regelmatig te controleren. Er kunnen immers altijd beschadigingen aan het bovenwerk of de zool komen als je vaak gebruik maakt van de schoenen. Als blijkt dat de waterschoenen beschadigd zijn, geven ze niet meer dezelfde bescherming en kan dit leiden tot nog meer ongemakken tijdens het gebruik.
Conclusie
Waterschoenen zijn een onmisbare accessoire voor mensen van alle leeftijden die graag tijd doorbrengen in en rond water. Door te zorgen voor bescherming, comfort en grip, stellen waterschoenen mensen van alle leeftijden in staat om optimaal te genieten van diverse wateractiviteiten. Het is goed om bij het kiezen van waterschoenen voor alle leeftijdsgroepen rekening te houden met factoren zoals materiaal, pasvorm, sluitsysteem en zoolontwerp. Door te investeren in hoogwaardige waterschoenen kunnen mensen van alle leeftijden comfortabel en veilig genieten van hun wateravonturen.
Bekijk hier degene die je wilt!