De eisen voor het zwem ABC

Goed kunnen zwemmen is belangrijk in Nederland, omdat er in ons land veel water is. Voor kinderen is er daarom het Zwem-ABC, dat – zoals de naam al zegt – bestaat uit de drie Nationale Zwemdiploma’s A, B en C. Diploma A en B zijn belangrijk, maar wie diploma C op zak heeft, kan zich pas echt goed redden in en om het water en ben je Zwemveilig. Maar wat zijn nu precies de eisen waaraan een kind moet voldoen om een zwemdiploma te halen en wat zijn de kledingeisen?

Diploma kledingeisen

Voor het A-diploma moet een kind gekleed in het water springen met een voetsprong voorwaarts, 15 seconden watertrappen, 12,5 meter schoolslag, onder een lijn door duiken, 12,5 meter rugslag en uit het water klimmen. In badkleding moet het kind ook nog onder water zwemmen door een gat in een verticaal hangend zeil. Daarbij komt 50 meter schoolslag en 50 meter rugslag, drijven op de borst en rug en 5 meter borst- en rugcrawl. Als laatste moet het kind een minuut watertrappen met armen en benen.

Diploma B

Het B-diploma kent nog meer eisen. Gekleed moet een kind hetzelfde kunnen als bij het A-diploma, maar de afstanden van de verschillende zwemtechnieken zijn verdubbeld: 25 meter schoolslag en 25 meter rugslag. In badkleding zijn bijkomende eisen langere afstanden voor rugslag, schoolslag (beide 75 meter) en borst- en rugcrawl (10 meter). Watertrappen moet eerst met armen én benen, gevolgd door watertrappen alleen met benen.

Diploma C

Het laatste diploma is het C-diploma. Een kind moet met kleding aan nu ook onder water kunnen zwemmen, onder een vlot door en eroverheen klimmen. Ook moet hij met kleding aan kunnen drijven. In badkleding moet hij 100 meter rug- en schoolslag kunnen afleggen en 15 meter borst- en rugcrawl. Ook watertrappen is weer een eis, dit keer met verplaatsen in meerdere richtingen.

Kledingeisen voor diplomazwemmen

Bij alle drie de zwemdiploma’s moet een deel van het examen gekleed afgelegd worden. Deze kleding moet aan bepaalde eisen voldoen(PDF). Bij het afzwemmen voor het A-diploma dient een kind uiteraard badkleding te dragen, maar ook een T-shirt, hemd of blouse met korte mouwen en korte broek en plastic, leren, of sportschoenen. Bij het B-diploma moet het shirt met korte mouwen vervangen worden door een met lange mouwen. Ook de korte broek wordt vervangen door een lange broek. De eisen voor de schoenen zijn hetzelfde. Een toevoeging voor het C-diploma is dat het kind ook nog een regen- of windjack draagt.

Als je kleding gaat kopen voor het afzwemmen, kies dan voor goedkope en vooral lichte kleertjes, zodat ze het zwemmen niet al te zwaar maken en ga voor speciale kinderwaterschoentjes die het zwemmen makkelijker maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *