Het water komt tot de lippen

Op de helft van de Nederlandse basisscholen wordt zwemles gegeven, dat start meestal rond het zevende jaar. Maar een groot deel van de ouders kiest ervoor om hun kroost al rond de leeftijd van vier jaar te laten zwemmen. Hoe jonger hoe beter want vooral jongere kinderen lopen het meeste risico volgens de KNZB in een artikel in Metro Nieuws.

Geld als water

Wat kost het behalen van een zwemdiploma tegenwoordig? De kosten van een zwemles variëren per gemeente en zelfs per zwembad, maar als we uitgaan van een landelijk gemiddelde zitten we op €12,50 per les. Voor een gemiddeld kind ziet het ABC diploma er zo uit:

tabel zwemles kosten

Dus het behalen van een ABC diploma voor een gemiddeld gezin met 2 kinderen, komt als snel op € 2.355,-

Kosten (be)sparen

Aangezien de kosten enorm in de papieren kunnen lopen is het raadzaam hiervoor te sparen. Want besparen is niet echt een optie. Schoolzwemmen start pas op latere leeftijd, en een diploma minder laten halen is niet veilig. Dus dat wordt sparen. Een goede voorbereiding op de kosten die kinderen meebrengen, zo ook het zwemmen, is het ebook van Nibud.
Echt geld opzij zetten voor zwemles kan je natuurlijk via het ouderwetse spaarvarkentje doen, door een spaarrekening te openen of via een spaarverzekering. Een spaarverzekering is ideaal als je begint voordat de kinderen er zijn, zodat je zeker weet dat het geld aanwezig is voor de zwemles van later. In dit PDF vind je hier meer informatie over.

kind

Kortom, goed begonnen is half gewonnen. Dit geldt zowel voor de zwemles op vroege leeftijd als het vroegtijdig sparen voor de zwemles. En altijd, safety first.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *