InnoSportLab De Tongelreep

InnoSportLab De Tongelreep bestaat inmiddels vijf jaar. Sporters, wetenschappers en het bedrijfsleven werken hierin nauw samen aan ontwikkelingen die de prestaties van onze topzwemmers naar een hoger niveau moeten tillen.

De nieuwste technische snufjes

Voor wie goed kijkt, is dat in zwembad De Tongelreep duidelijk te zien. Het zwembad is uitgerust met tal van hoogwaardige wetenschappelijke snufjes zoals sensoren en onderwatercamera’s, waarmee sporters hun prestaties tot in het kleinste detail kunnen analyseren. Volgens manager Roald Van der Vliet is het bijzondere aan de aanpak van het lab dat de vragen vanuit de sporters zelf komen. “Zij willen bijvoorbeeld weten wat hun ideale starthoek is of hoe zij hun keerbeweging kunnen verbeteren. Wetenschappers gaan vervolgens met de vragen aan de slag en bedenken technieken om hier een antwoord op te geven.”

Het samengaan van wetenschap en techniek

De aanpak van InnoSportLab De Tongelreep verschilt van veel andere, vergelijkbare instellingen. Van der Vliet “Sport en wetenschap werken natuurlijk al lang samen. Tot voor kort waren deze werelden voor een groot deel gescheiden. De wetenschappers waren voornamelijk geïnteresseerd in hun eigen wetenschappelijke vraagstellingen. Die probeerden zij te beantwoorden door metingen te verrichten met behulp van sporters, liefst uitgevoerd in hun eigen instituten onder goed gecontroleerde omstandigheden zoals de wetenschap het betaamt. De aanpak van InnoPortLab is anders. Hier geven de coaches en sporters de aanzet.”

Het ideale keerpunt

InnoSportLab heeft sinds kort een techniek ontwikkeld voor het trainen van het ideale keerpunt. Hiervoor is het bedrijf Multimediabox ingeschakeld, een soft- en hardware bedrijf dat al eerder apparatuur ontwikkelde voor het lab. Het systeem bestaat uit een aantikplaat met drukmeter, een kastje dat de gegevens van de sensoren doorstuurt en een laptop met analysesoftware. Op de laptop is exact af te lezen hoe lang de zwemmer contact maakt met de plaat, hoeveel kracht er wordt gezet en wat het effect is op de snelheid na het keren.

De organisatie

In totaal werken er zo’n vijftig mensen binnen InnoSportLab De Tongelreep. Naast Van der Vliet zijn dat wetenschappers, zwemcoaches, promovendi en stagiaires van instellingen als de Universiteit Maastricht, Fontys Hogescholen, TU Eindhoven, TU Delft, Haagse Hogeschool, CIOS, Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam. Samen hebben zij de afgelopen jaren gewerkt aan de startanalyse, keerpuntanalyse, slaganalyse en een systeem om de ideale zwemkleding en meest efficiënte vorm van onderwaterzwemmen te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *