Over Zwemmen

Nederland is een land met veel water. Dat er veel wordt gezwommen en veel succesvolle zwemmers vandaan komen is dan ook niet zo’n verassing. Naast dat er veel natuurwater is voor waterpret en baantjes trekken zijn er ook heel veel zwembaden te vinden waar er gezwommen kan worden. Naast de bekendste zwembaden waar zelfs internationale wedstrijden worden georganiseerd zijn er voor iedereen mogelijkheden. De KNZB organiseert professioneel geregelde zwemcompetities, voor verschillende niveaus, voor verschillende regio’s, en voor verschillende leeftijden. De KNZB heeft meer dan 150.000 leden, die verdeeld zijn over bijna 500 zwemverenigingen. Met de heropkomst van het schoolzwemmen en de vele zwembaden is er de gelegenheid om deel te nemen aan zwemwedstrijden.

Training

Optimaal voorbereid zijn op een wedstrijd is van belang, en daarom zijn er bij veel zwemverenigingen professionele zwemcoaches betrokken. Ze letten op details en weten wat er belangrijk is. De juiste zwemtechniek, hoe het beste het water in te duiken en te finishen, hoe het keerpunt aan te vallen en hoe er het beste valt te trainen op snelheid, kracht en het allerbelangrijkste, op uithoudingsvermogen.

Wil je het liever alleen voor jezelf trainen en heb je geen zin in trainers en wedstrijden, dan kun je met een goedkoop abonnement je baantjes trekken bij het plaatselijke zwembad. Om het toch leuk te maken en vooruitgang te boeken zijn er ook online mogelijkheden, die een goed alternatief vormen voor die schreeuwende man langs het zwembad.

Zwemtechnieken

De bekendste zwemtechniek is de schoolslag. Zeker omdat het de eerste is die je leert als je zwemles krijgt is dit de slag die kan zwemmen beheerst. De naam schoolslag stamt af van het feit dat het de slag is die werd aangeleerd bij het schoolzwemmen. In andere landen heeft die dan ook een andere naam.

De borstcrawl is de snelst techniek en wordt daarom door alle zwemmers uitgeoefend bij de vrije slag tijdens wedstrijden. Zit je langer op zwemles dan is dit de volgende slag die wordt aangeleerd, waardoor dit een techniek is die ook veel mensen beheersen. In tegenstelling tot andere slagen is deze ook niet zo moeilijk aan te leren, dat kan ook zonder professionele hulp.

Lastigere, maar wel bekende technieken die ook in wedstrijdverband worden afgewerkt zijn de rugslag en de vlinderslag. Er bestaan echter vele manieren om je vooruit te komen in het water.images

Lees ook:

recreatief zwemmen
wedstrijd zwemmen
Zwemtechnieken
Nederlandse zwemmers
Olympische spelen