Nederlandse zwemmers

Nederland is een land van water en van sport, geen wonder dat ons land zo veel topzwemmers voortbrengt. Wij zetten vijf bekende zwemmers van eigen bodem voor je op een rijtje.

IngedeBuijn

Inge de Bruijn (24-08-1973)

Inge de Bruijn is een voormalige topzwemster, die doorbrak op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Hier behaalde zij drie gouden medailles. In 2004 behaalde ze er nog één: op de 50 meter vrije slag in Athene. In 2007 kondigde ze aan te stoppen met zwemmen en sindsdien werkt zij aan een televisiecarrière en zet zij zich in voor stichting KiKa (Kinderen Kankervrij).

Pieter van den Hoogenband

Pieter van den Hoogenband (14-03-1978)

Pieter van de Hoogenband is een Nederlandse zwemmer die maar liefst drie keer Olympisch kampioen en zestien keer Europees kampioen werd. Hij behaalde zijn eerste successen in zijn geboortestad Eindhoven bij de Jeugd Olympische Dagen. Drie jaar later brak hij op internationaal niveau door. Leuk detail is dat hij nu een relatie heeft met topzwemster Ranomi Kromowidjojo.

Marleen Veldhuis

Marleen Veldhuis (29 juni 1979)

Marleen Veldhuis is een voormalige topzwemster met vele titels op haar naam. Zo werd zij olympisch kampioene, meervoudig wereldkampioene, meervoudig Europees kampioene en meervoudig Nederlands kampioene op verschillende zwemdisciplines. Onlangs emigreerde zij met haar gezin naar Australië.

Maarten van der Weijden

Maarten van der Weijden (31 maart 1981)

Maarten van der Weijden is een voormalige topzwemmer die doorbrak op het NK in 1998. In 2001 werd er leukemie bij hem geconstateerd, waardoor hij lange tijd uit de running was. Maar hij vocht terug: op de Olympische spelen en het WK die hierop volgden behaalde hij goud op het onderdeel openwaterzwemmen. Indoor behaalde hij verschillende nationale titels. In 2008 zette hij een punt achter zijn carrière als zwemmer.

 

 

Ranomi Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjojo (20-08-1990)

Ranomi Kromowidjojo breekt door in 2010 als zij drie keer goud behaalt op het WK en vier keer op het EK. In 2012 vergaart zij op de Olympische Spelen in Londen nog eens twee gouden medailles en één zilveren. Tijdens het WK van Barcelona in 2013 snelt ze naar de wereldtitel op 50 meter vrije slag en behaalt ze drie keer brons, wat haar de meest succesvolle Nederlandse zwemster ooit op het WK maakt.

Lees ook:

recreatief zwemmen
wedstrijd zwemmen
Zwemtechnieken
Olympische spelen