Recreatief Zwemmen

Naast wedstrijdzwemmen, wordt er in Nederland ook veel aan recreatief zwemmen gedaan. Niet iedereen heeft de ambitie een topzwemmer te worden en meermaals per week te trainen. Veel mensen vinden het heerlijk om in hun vrije uurtjes op een ontspannen manier baantjes te trekken. En het kan niet vaak genoeg gezegd worden: zwemmen is goed voor lichaam en geest.

De vele voordelen van zwemmen en het belang van een goede techniek

De effecten van zwemmen op het lichaam zijn talrijk: je verbrandt er calorieën mee, je spieren worden soepeler, je conditie verbetert en daarnaast is het goed voor hart en bloedvaten. Het water ondersteunt ons lichaamsgewicht en dempt het hiermee schokken af. Mensen met problemen als zwaarlijvigheid, gewrichtspijn en rugklachten hebben er dan ook baat bij regelmatig een zwembad op te zoeken. Zwemmen heeft een ontspannende werking op de geest en kan tot op zeer hoge leeftijd gedaan worden. De kans op blessures is bij zwemmen vrijwel nihil. Wel is het van belang dat de juiste zwemslag gehanteerd wordt. Zo is het bij schoolslag bijvoorbeeld belangrijk zo horizontaal mogelijk te zwemmen, geen holle rug te maken en het hoofd niet constant boven water te houden, want dan kan er pijn in de rug of de nek ontstaan.

Zwembaden in Nederland

Nederland telt ruim 700 openbare zwembaden. Daarnaast zijn er nog therapiebaden, zwembaden verbonden aan hotels en vakantieparken en privé-zwembaden. Sommige openbare zwembaden zijn verbonden aan een subtropisch zwemparadijs met glijbanen, speeltoestellen en andere voorzieningen voor de kinderen. Bekende zwembaden met subtropisch zwemparadijs zijn bijvoorbeeld De Tongelreep (Eindhoven) en het Tikibad in Duinrell (Wassenaar).

Zin gekregen om te zwemmen? Voor een overzicht van alle zwembaden in Nederland kijk je hier.

Zwem je graag buiten en wil je weten waar dat kan en of jouw zwemplek veilig en schoon is, dan kijk je op deze site.

Lees ook:

wedstrijd zwemmen
Zwemtechnieken
Nederlandse zwemmers
Olympische spelen